7 Mayıs 2024

Tbmm Ve Milli Egemenlik Tarihi Anlatıldı

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Ve Edebiyatı Bölümü Tarafından Tbmm Ve Milli Egemenlik Başlıklı Konferans Düzenlendi.

27 Nisan 2018 Cuma 21:28
452 Okunma
Tbmm Ve Milli Egemenlik Tarihi Anlatıldı

İstiklal Konferans Salonunda gerçekleştirilen programda; Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esma Torun Çelik, Üniversitemizde doktora öğrencisi olan Düzce Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Hüseyin Kaba birer sunum gerçekleştirdi.
Ulusal Egemenlik ve Türkler adlı çalışmasıyla programın ilk sunumunu gerçekleştiren Hüseyin Kaba, Türk geleneklerinde hakimiyetin tanrıdan geldiğine inanılan kut anlayışının olduğunu söyleyerek buna rağmen hükümdarın yetkililerinin sınırsız olmadığını ifade etti. Egemenlik anlayışında törelerin etkisinin olduğunu vurgulayan misafir konuşmacı devlet hakkında alınacak önemli konuların kurultay denilen meclislerde görüşüldükten sonra ortak bir kararla alındığını katılımcılarla paylaştı.
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni doktora öğrencisi Hüseyin Kabanın sunumundan sonra Osmanlıdan Cumhuriyete Egemenlik Anlayışı başlıklı sunumunu yapmak için kürsüye davet edilen Doç. Dr. Esma Torun Çiçek; Türk geleneklerinde her zaman demokrasinin yer aldığını vurgulayarak, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürkün uygulamaya koyduğu halkçılık, eşitlik, milliyetçilik gibi ilkelerin de Türk geleneklerinden esinlenerek oluşturulduğunu ifade etti.
Osmanlı İmparatorluğunun belirli bir zamanda monarşi ile yönetildiğini katılımcılarla paylaşan misafir konuşmacı, 16. Yüzyılda Batıda yaşanan gelişmelerin Osmanlıyı da etkilediğini belirterek Sened-i İttifak, Tanzimat Fermanı, Islahat Fermanı ile Meşrutiyet İlanlarının gerçekleştirildiğini hatırlattı.
Kurtuluş Savaşı sürecinde Mustafa Kemal Atatürkün yapmış olduğu uygulamaların geneline bakıldığında, halkın yöneteceği bir anlayışının getirileceğinin altını çizen Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esma Torun Çiçek, 23 Nisan 1920de açılan 1. TBMMnin tam anlamıyla demokrasiyi yansıttığını açıkladı.

Yorumlar
Kalan karakter sayısı : 1000

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

TÜM KATEGORİLER

  1. Gündem
  2. Ekonomi
  3. Siyaset
  4. Asayiş
  5. Sağlık Ve Çevre
  6. Spor
  7. Eğitim
  8. Sektörel
  9. 3 Sayfa
  10. Dünyadan
Memleketim Düzce, Düzcede haberciliğinin özündeki sürekli değişim ve gelişim sürecini destekler ve öncülük eder.