29 Nisan 2024

SİGARA İÇEN ÇİFTLERE BİRLİKTE BIRAKIN UYARISI

DOKTOR TOKGÖNÜL'DEN SİGARA TİRYAKİLERİNE UYARI

10 Şubat 2019 Pazar 11:15
811 Okunma
SİGARA İÇEN ÇİFTLERE BİRLİKTE BIRAKIN UYARISI

Düzce Özel Çağsu Hastanesi'nde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Ali Nihat Tokgönül, sigara içen çiftlere birlikte bırakın uyarısı yaptı.

Sigaranın en hızlı bağımlılık yapan madde olduğuna dikkat çeken Tokgönül, ailelere de çocuklarının yanında sigara içmemeleri çağrısında bulundu.

Tokgönül, sigara bağımlılığından kurtulmanın yollarını da anlattı.

Düzce Özel Çağsu Hastanesi'nde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Ali Nihat Tokgönül, sigara içen çiftlere uyarılarda bulunarak, "Eşlerin ikisi de sigara içiyorsa bırakmaları çok zor. Evin içerisinde içiliyorsa sigarayı bırakmaları daha zor. O yüzden eşlere birlikte bırakmalarını tavsiye ediyoruz

Sigaranın en hızlı bağımlılık yapan madde olduğuna dikkat çeken Tokgönül, "Tek nefeste dahi sigaraya bağımlı hale gelebilirsiniz. Sigarayı bırakmanın en güzel yolu hiç başlamamak. Sigaraya başlama yaşımız oldukça düştü, ilkokula kadar indi. Anne babaları içiyor, ebeveynler evde içiyor, çocukların yanında tüketiliyor. Çocuklar elbette buna bir yatkınlık kazanmış oluyor. Sigaraya bağımlı olduk, madde bağımlısı olduk. Ne yapacağız, nasıl bırakacağız? Öncelikle alışkanlıklarımızı değiştirmemiz lazım. Nedir bu? Paketi yanımızda taşımayalım. Arabada bulunduralım evde bulunduralım, kapalı ortamlarda içmeyelim. Yani evin içinde televizyon karşısında içiyorsak alışkanlığımız oysa sigara içmek için alalım paketimizi dışarıya çıkalım, dışarıda içip geri dönelim. Alışık olduğumuz sigaranın çeşidini değiştirelim. Farklı markalarda sigaralar kullanmaya başlayalım. Her seferinde farklı kullanırsak alışık olduğumuz tat değiştiğinde sigarayı bırakmamız bir parça daha kolaylaşacaktır. Sigarayı içmesi biraz zahmetli olması lazım" diye konuştu.
Sigara kullanan çiftlere de uyarılarda bulunan Tokgönül, şunları söyledi:
"Eşlerin ikisi de sigara içiyorsa bırakmaları çok zor. Evin içerisinde içiliyorsa sigarayı bırakmaları daha zor. O yüzden eşlere birlikte bırakmalarını tavsiye ediyoruz. Birbirlerine destek olmalarını öneriyoruz. Sigarayı bırakacak kişi arkadaşlarına "Ben bırakmaya niyetlendim, bırakmayı istiyorum. Bana bu konuda destek olun" dediğinde onlarda eğer yanında içmezlerse ona destek olurlarsa hatta beraber bırakırlarsa çok daha güzel olur"
Sigarayı bırakacak olan kişinin önce alışkanlığını bırakmaya niyetli olması gerektiğinin altını çizen Tokgönül, "Öncelikle kendileri bırakmaya çalışacak. Kişi 'Ben içiyorum mutluyum' diyorsa zaten ona bıraktırma şansımız yok. Bir defa bırakmaya niyetlenmiş olması lazım. Yani bunun bir madde bağımlılığı olduğunu, alkol gibi uyuşturucu gibi şeylerde maddeye bağımlılık var ise sigara da aynı şekilde bağımlılık yapıyor. Bunun bir bağımlılık olduğunun ve tedavi olması gerektiğinin farkına varması lazım. Ben bundan kurtulmalıyım demesi lazım. Ben bununla mutluyum diyorsa ona istediğiniz kadar ilaç verin o hasta bırakmayacaktır zaten" dedi.

Yorumlar
Kalan karakter sayısı : 1000

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

TÜM KATEGORİLER

  1. Gündem
  2. Ekonomi
  3. Siyaset
  4. Asayiş
  5. Sağlık Ve Çevre
  6. Spor
  7. Eğitim
  8. Sektörel
  9. 3 Sayfa
  10. Dünyadan
Memleketim Düzce, Düzcede haberciliğinin özündeki sürekli değişim ve gelişim sürecini destekler ve öncülük eder.