29 Mart 2024

Şeb-i Aruz’da Mevlana’nın Düşünce Dünyası Tartışıldı

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Mevlana’nın Düşünce Dünyası” başlıklı program, İstiklal Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

17 Aralık 2019 Salı 20:00
641 Okunma
Şeb-i Aruz’da Mevlana’nın Düşünce Dünyası Tartışıldı

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Akkuş’un açılış konuşmasını yaptığı konferansa ilgi yoğundu. Prof. Dr. Akkuş, Mevlana’nın yazar, düşünce adamı ve şair olduğunu belirterek “Bu özel günde O’nun tabiri ile düğün gününde, O’nu anmak bizler için eşsiz bir anlam taşıyor.” şeklinde konuştu.
Programın davetli konuşmacısı Kırıkkale Üniversitesi Eski Rektörü ve Ankara Mevlana Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu’nun Mevlana’yı sözleri ve şiirleri üzerinden anlatması, salondaki katılımcılar tarafından ilgiyle dinlendi.

Karaismailoğlu, “Bugün düğün gününün arifesi. Hangi beşer öldüğü güne düğün günü der? Bu sıradan birinin işi olamaz.” diyerek şiirlerine de atıf yaptı. Karaismailoğlu sözlerine şöyle devam etti:  “Yunus Emre ve dönemin büyük alimleri O’nu şiirlerinde ve eserlerinde sıkça işledi. O’nun gayesi duyurmaktı. Allah aşkını, özgürlüğü insanlara duyurmak ve bu dünyaya esir olmamayı öğretmekti. Onun için mutluluk ancak diğer dünyaya göz açınca gerçekleşecekti. Bu yüzden öldüğü güne düğün günü (Şeb-i Aruz) dedi.” ifadelerini kullandı.
“Sen Arayan Ol Mutlaka Ulaşırsın”
Mevlana’nın her daim arayışta olduğunu söyleyen Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, Mevlana’nın şiirleri hakkında: “Yunus Emre O’nun için der ki; O’nun bakışları sayesinde bizim gönül aynamız temizdir. Yani yaşadığı dönem ve dönem sonrası herkesi etkilemiştir. Kabri ve türbesinin her dönem korunması bundan ileri gelir. Öyle ki Şeyhülislam Kemal Paşazade bile O’nu kaynak gösterir. O’nun bugüne taşınması canlılık ve yeniliktir.” dedi.

Davetli konuşmacı Karaismailoğlu, “Biz bedenden önce de vardık, biz bu bedeni bırakınca yine var olacağız. Bu dünya için çalışmak yanlış. Bu dünya malı burada kalır. Baki olan şey merhamet ve düşüncemizdir. Mevlana’nın günümüze ulaşmış 66 bin beyiti, 500 sayfa düz yazısı vardır. Bu bile nasıl büyük bir düşünür olduğunu göstermeye yeter.”  diyerek sözlerini noktaladıKonferans, teşekkür belgesi takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.

Yorumlar
Kalan karakter sayısı : 1000

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

TÜM KATEGORİLER

  1. Gündem
  2. Ekonomi
  3. Siyaset
  4. Asayiş
  5. Sağlık Ve Çevre
  6. Spor
  7. Eğitim
  8. Sektörel
  9. 3 Sayfa
  10. Dünyadan
Memleketim Düzce, Düzcede haberciliğinin özündeki sürekli değişim ve gelişim sürecini destekler ve öncülük eder.