15 Mayıs 2024

DÜZCELİ ŞÖFÖR SINIRDA MAHSUR KALDI

Düzceli tır şoförü Durmuş Ejder, ehliyetini kaybettiği için Rusya Gümrük kapısında mahsur kaldı. Geçişine izin verilmeyen şoför, parası kalmadığını ve hesap kartlarını da savaş yaptırımları dolayısıyla kullanamadığını belirterek, Türkiye Konsolosluğunun kendisine yardımcı olmadığını ifade ediyor.

21 Mart 2022 Pazartesi 10:15
237 Okunma
DÜZCELİ ŞÖFÖR SINIRDA MAHSUR KALDI

Rusya sınırında mahsur kalan Türk şoför, yardım bekliyor.
Düzce Tuna Lojistik firmasına bağlı olarak yurt dışına dorse taşıyan Düzce'nin Aynalı Köyü'nden Durmuş Ejder adlı şoför, 3 ay önce Türkiye'den çıkış yaptığını söyledi.
Ukrayna Odesa'dan dorse aldığını ve dönüş yolunda iken savaşın başladığını ifade eden Ejder, "Ben Ukrayna'yı geçerken savaş başlamıştı. Kapıyı geçtim, kapılar kapandı. 
Tabi dönüş yapamadık oradan. Sınıra 600 km yakın bir şehre geldim. Oraya yükümü boşalttım" dedi.
Rusya Dağıstan Özerk bölgesinde bulunan Novifire gümrük kapısına geldiğinde ehliyetinin olmadığını fark ettiğini ve ehliyeti olmadığı için çıkışına izin verilemediğini dile getiren Durmuş Ejder, konsoloslukların da kendisine yardımcı olmadığını iddia etti.

Ejder, yaşadığı süreci şöyle anlattı: "Çıkış kapısına geldiğim zaman ehliyetim olmadığını fark ettim. Polise gidip, durumu izah ettim. 
Bununla ilgili yazı verebilir misiniz diye sordum, 'veremeyiz, konsolosluğunuzu arayın' dediler. 
Konsolosluğu aradık. En yakın olan Novorossisk 1500 km, 'biz ilgilenmiyoruz, bizim işimiz değil, Moskova ile görüşün' dediler. 
Moskova'yı aradım. Onlar da 'belge düzenleyemeyiz, buraya gelirseniz uçağa binmeniz için size bir yazı veririm, bu yazı ile Türkiye'ye gidebilirsin' dediler. 
Arabayı nasıl götüreceğim diye sordum. Bu arabaya Türkiye’den şoför gelmesi için Moskova'ya uçakla gelmesi lazım. 
Burası Azerbaycan sınırlarında, Dağıstan hudutları içinde Novifile adında bir kapı. Burası Moskova'ya 2 bin km. Ben de gidecek olsam 2 bin km gidip, uçağa binebileceğim. Türkiye’den şoför getirtsem o da uçakla gelip, 2 bin km de karayolundan gelecek. Bunun da tüm maliyetleri bana yüklenecek. Benim bunu kaldıracak imkanım yok. 
Cebimde param yok, banka kartlarım çalışmıyor, hesabımdaki paraları kullanamıyorum. Benimle birlikte Bolu'dan bir şoför de kaldı. Onun da ehliyetinin süresi dolmuş. Savaştan ve yaptırımlardan dolayı banka kartlarımız burada işlemiyor şu an. 
Ne alışveriş yapabiliyoruz, ne para çekebiliyoruz. Durumumuzu buradaki yetkililere söyledik, belki insafa gelir bizi bırakırlar diye. 25 km yakınımızda başka bir kapı var. O kapıdan ceza yazıp bırakabiliyorlar bu tip olumsuzluklarda veya çıkış kapısı olduğu için normal çıkıp yapabiliyorlar. O kapıya gidemiyoruz. Araçlarımızın gümrük işlemlerini burada bitirdiler. Sadece pasaport ile çıkışımız kaldı. Oraya gidebilmemiz için gümrük işlemlerinin bitmemiş olması gerekiyor. 
Araç ruhsatlarımız gümrükte. Yetkili bir asker geldi 'niye duruyorsunuz' diye sordu. Sıkıntımızı anlattık. 
Gitti gümrükten bizim araç ruhsatlarımızı istedi. Öbür gümrük ile görüştü, alamadı. Bizi oraya götürecekti geçirmek için. Öyle bir iyilik yapmaya kalktı. 

Gümrük vermedi. Bulunduğumuz kapı da bize ehliyet getireceksiniz diyor. Ehliyet kartı olmadan çıkış yaptırmıyorlar. 
Böyle bir sıkıntı içerisindeyiz. Bizim yolumuz bitmiş. Ülkeye girecek olsak eyvallah, haklılar. 
Ben çıkış kapısına gelmişim, giriş belgelerim yanımda. Benim ehliyetim olmasa bunları verir misin diyorum, vermem diyor. O zaman beni niye tutuyorsun burada. Bize sahip çıkan da yok. Covid döneminde şu kadar vatandaşımızı getirdik, savaştan şu kadar vatandaşımızı kurtardık diyorlar. 
Biz insan değil miyiz? Şoförler değersiz mi? Biz lojistik işi yapıyoruz. Evimden çıkalı 3 ay oldu. Ben Ukrayna'dan dorse çekiyordum. 
3 ayda bir evime dönüyordum. Biz bu işi yapmasak ihracat ürünlerini nasıl adrese ulaştıracaksınız? 
Biz şoförler olarak bu kadar gözden çıkarıldık mı? Her sorunumuzda Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu Rusya'da bize ilgisiz davranıyor. 
Daha önce arkadaşların sorunları oldu, onlara da ilgisiz davrandılar. Bize kim sahip çıkacak? Benim lojistik firmamın yapabileceği hiçbir şey yok. 
Benim firmam ayda en az 500-600 araba gönderiyor. Düzce firması bu. Ülke ekonomisine hiç mi katkımız yok? 
Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değil miyiz? Niye gözden ırak, gönülden ırak olduk? Sesimizi duyurun. 
Belki bize bir sahip çıkan olur. 150 dolar olan uçak parası, savaştan dolayı 600 dolar olmuş. Birisi bize Allah rızası için sahip çıksın. Naçar kaldık.
Rusya Dağıstan Özerk Bölgesi Novifire gümrük kapısında bulunduklarını ifade eden Ejder, Derbent'e 50 km mesafede olduklarını, Azerbaycan Samur kapısının 1-2 km gerisinde olduklarını ifade etti.

Yorumlar
Kalan karakter sayısı : 1000

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

TÜM KATEGORİLER

  1. Gündem
  2. Ekonomi
  3. Siyaset
  4. Asayiş
  5. Sağlık Ve Çevre
  6. Spor
  7. Eğitim
  8. Sektörel
  9. 3 Sayfa
  10. Dünyadan
Memleketim Düzce, Düzcede haberciliğinin özündeki sürekli değişim ve gelişim sürecini destekler ve öncülük eder.